Pleurobranchaea britannica

Pleurobranchaea britannica Turani, Carmona, Barry, Close, Bullimore & Cervera, 2024

Pleurobranchaea britannica @ Cádiz by Jesús Osorio

Taxonomy
 

Superdomain

Biota  

 

Kingdom

Animalia  

 

Phylum

Mollusca  

 

Class

Gastropoda  

 

Subclass

Heterobranchia  

 

Infraclass

Euthyneura  

 

Subterclass

Ringipleura  

 

Superorder

Nudipleura  

 

Order

Pleurobranchida  

 

Superfamily

Pleurobranchoidea  

 

Family

Pleurobranchaeidae  

 

Genus

Pleurobranchaea  

 

Species

Pleurobranchaea britannica  Turani, Carmona, Barry, Close, Bullimore & Cervera, 2024

 
 Classification according to Bouchet et al. (2017)
Taxonomic source: World Register of Marine Species (AphiaID: 1732407).
Descripció
Espècie amb un gran cos ovalat i un mantell format per polígons irregulars delimitats per solcs poc profunds. El color del cos és translúcid, de vegades amb una fina pigmentació que va del color crema a l’ocre, i amb taques blanques opaques repartides irregularment per tot el mantell, el vel oral, la brànquia i la part posterior del peu, que és arrodonida i no està coberta pel mantell. Les vísceres internes són visibles per transparència en exemplars de color clar. Els rinòfors són llisos i tenen la part anterior de color marró fosc, mentre que la part posterior està densament coberta de punts blancs. Els ulls són visibles a la base exterior dels rinòfors. El vel oral és trapezoïdal i es fusiona amb el mantell a la inserció dels rinòfors. La vora anterior del vel oral és lleugerament irregular. Alguns exemplars presenten una sèrie de taques blanques a les cantonades del vel. La brànquia, situada al costat dret del cos, és clarament visible en no estar coberta pel mantell, té el mateix color que el cos i és bipinnada, amb entre 15 i 18 parells de pínnules i un raquis llis. Gairebé sempre té taques blanques, de densitat variable, visibles sobre el raquis i les pínnules de la brànquia. Les obertures genitals estan situades davant de la brànquia i el nefropor és clarament visible ja que està cobert per una papil·la carnosa circular, que també pot tenir punts blancs. L’anus està ubicat per sobre i entre la sisena i setena pínula de la brànquia. El peu no té grandula pedia i la sola no és llisa sinó que té un cert patró.

Biologia
Hi ha poques observacions i encara se sap poc d’aquesta espècie. Els exemplars recollits es van trobar entre 70 i 110 m de profunditat, en substrats que inclouen zones de mosaic de roca i sediments mixts, i zones de sediments més fangosos.

Etimologia

 • Pleurobranchaea. Del grec “pleura”, al costat de + “bragchia”, brànquia. Brànquia lateral.
 • Britannica. Paraula del llatí que es refereix a les aigues properes a Anglaterra, on es va trobar inicialment aquesta espècie.

Distribució
Aquesta espècie s’ha trobat en diversos punts del sud-oest del Regne Unit i del Golf de Cadis (Espanya), però probablement la distribució abasta les costes atlàntiques d’Espanya, Portugal i França fins a l’accés sud-oest al Canal de la Manxa.

Known georeferenced records of the species: Pleurobranchaea britannica
Sources:
: OBIS
: GROC 2010-2011
: Enric Madrenas
: João Pedro Silva
: Bernard Picton
: GBIF.ORG
: OPK
: VIMAR
: Manuel Ballesteros.
: M@re Nostrum
: Altres fonts
: Marine Regions

Abundance

  Western Mediterranean: ☆☆☆☆☆
  Eastern Mediterranean: ☆☆☆☆☆
  Atlantic Ocean: ★☆☆☆☆
Month

This chart displays the monthly observation probability for Pleurobranchaea britannica based on our own records.

Altres fotos

Bibliography

  Turani M, Carmona L, Barry PJ, et al. 2024. First occurrence of the genus Pleurobranchaea Leue, 1813 (Pleurobranchida, Nudipleura, Heterobranchia) in British waters, with the description of a new species. Zoosyst. Evol. 100(1):49–59. https://doi.org/10.3897/zse.100.113707.

  Bibliography based on the works by Steve Long, 2006. Bibliography of Opisthobranchia 1554-2000 and Gary McDonald, 2009. Bibliographia Nudibranchia, with later updates from other resources.

Further reading

Cite this article as:

Pontes, Miquel (2023) "Pleurobranchaea britannica" in OPK-Opistobranquis. Published: 01/02/2024. Accessed: 02/03/2024. Available at (https://opistobranquis.info/en/?p=42960)

To copy this cite click on the right button.